Transparant en betrouwbaar
Hoge kwaliteit
De voordeligste boekhouder
Voor iedere ondernemer!
Trouwen

Samenwonen en Huwelijk

U bent uw droomprins of -prinses tegengekomen en wilt met elkaar samen gaan leven. Je moet dan twee huishoudens gaan samenvoegen tot één huishouding. Dat betekent dat ook de rechten en verplichtingen van ieder goed geregeld moeten worden.

Samenwonen wil direct ook zeggen samen financiële zaken regelen. Huur, hypotheekrente, verzekering, vakantie, inrichting. Alles kost geld. Wie betaalt wat?

Ben je getrouwd of geregistreerd partner, dan ben je voor de belasting automatisch elkaars fiscale partner. Dat kan voordelen hebben, doordat je kosten die je af mag trekken  van het bedrag waarover je belasting moet betalen, bij elkaar mag optellen. Het is echter niet altijd gunstig.
Samenwoners zonder samenlevingscontract mogen voor de belasting kiezen om elkaars partner te zijn. Dat kan voordelen hebben, maar ook nadelen. Bij overlijden kan b.v. de erfbelasting erg hard oplopen wanneer je niet kiest voor fiscaal partnerschap.

Het is dus van belang om hier van tevoren samen goed over na te denken. Stel een planning op voor de toekomst. Gaat u samen een huis kopen? Gaat u misschien zelf een bedrijf beginnen? Bent u van plan om te emigreren? Wat heeft u ieder apart al geregeld? Wat gebeurt er met spaargeld of schulden? Hoe zit het met verzekeringen en pensioenen? Maak hier van tevoren goede afspraken over, dat voorkomt spanningen in de toekomst.

Advies

Pas op! Als jong stel ben u een gewilde klant van banken, verzekeraars etc. Zij zullen u goedbedoelde adviezen geven, maar vergeet niet dat zij ook in hun eigen belang denken.

Heeft u behoefte om uw financiële zaken met hulp van een deskundige onafhankelijke derde op een rijtje te zetten, aarzelt u dan niet om met Heuvelland Belasting Advies contact op te nemen. Het eerste gesprek is gratis.