Transparant en betrouwbaar
Hoge kwaliteit
De voordeligste boekhouder
Voor iedere ondernemer!
Auto

Autokosten

Ondernemers en werknemers kunnen een auto van de zaak gebruiken voor zakelijk verkeer, maar ook de privé auto kan voor zakelijk vervoer gebruikt worden. Dit heeft verschillende fiscale consequenties.

U bent ondernemer en rijdt in een auto van de zaak

Als u in een auto van uw onderneming rijdt, behoort de auto tot uw ondernemingsvermogen.  U mag de BTW die u bij aankoop betaalt aftrekken als voorbelasting. Een leaseauto hoort niet tot het ondernemingsvermogen, maar uw onderneming draagt wel de kosten, zoals leasetermijnen en brandstof. De autokosten zijn in beide gevallen voor rekening van uw onderneming en mag u dus aftrekken van uw opbrengsten.
Als u de auto privé gebruikt dient u een bepaalt percentage van de catalogusprijs (incl. BTW en BPM) bij te tellen bij uw ondernemingswinst.

Auto

U bent ondernemer en gebruikt de privé auto voor zakelijke doeleinden

Als uw auto privévermogen vormt, kunt u geen BTW aftrekken bij de aankoop. Wel mag u de BTW op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zover u de auto voor uw onderneming gebruikt.  Voor de zakelijke ritten mag u € 0,19 per km van uw opbrengst aftrekken. Dit geldt ook als u de auto huurt.

Uw medewerker (of u als dga) rijdt in een auto van de onderneming

Als uw werknemer in een auto van uw onderneming rijdt, dan is het voordeel dat hij heeft bij het privégebruik van de auto belast als loon in natura, als hij meer dan 500 km per jaar rijdt. Wanneer u ondernemer bent  met een NV of BV, dan bent u zelf ook werknemer voor de loonbelasting, waardoor dezelfde regel ook voor u geldt.
U dient tenminste 25% van de waarde van de auto (catalogusprijs incl. BTW en BPM) tot het loon van de medewerker te rekenen. Voor auto’s ouder dan 15 jaar geldt 35% en voor milieuvriendelijke auto’s geldt een lagere bijtelling.
Ook hier geldt weer dat als u kunt bewijzen dat de medewerker niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, de bijtelling achterwege mag blijven.

Auto

Uw medewerker (of u als dga) rijdt in zijn eigen auto voor uw onderneming

Als uw medewerker in zijn eigen auto zakelijke ritten maakt voor uw onderneming, kunt u hem daarvoor een belasting- en premievrije kilometervergoeding betalen van maximaal € 0,19 per kilometer. Deze vergoeding kunt u uw werknemer ook betalen voor woon-werkverkeer. Deze worden door de belastingdienst ook gezien als zakelijke kilometers.

Meer weten?

Wilt u meer weten over autokosten of wilt u overleggen over de keuze auto zakelijk, privé of leasen, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag uw kosten zo laag mogelijk te houden.