Transparant en betrouwbaar
Hoge kwaliteit
De voordeligste boekhouder
Voor iedere ondernemer!
Rechtsvorm

Keuze rechtsvorm

Uw bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de zogenaamde rechtsvorm, zoals een eenmanszaak, vof of BV. Welke rechtsvorm het beste past bij uw onderneming, hangt af van uw situatie. Bijvoorbeeld hoe u de aansprakelijkheid regelt en wat fiscaal voordelig is.

Aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak of vof bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden van uw bedrijf. Schuldeisers kunnen dan bijvoorbeeld beslag leggen op uw bezittingen. Bij een rechtspersoon, zoals een BV bent u alleen in uitzonderlijke gevallen privé aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf.

Rechtsvorm

Fiscaal voordelig

Als u een eenmanszaak of een vof heeft, betaalt u inkomstenbelasting. Met een BV betaalt u vennootschapsbelasting. Hiervoor geldt een lager tarief dan voor de inkomstenbelasting. Maar met een eenmanszaak heeft u vaak recht op belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Heeft u relatief weinig winst, dan bent u fiscaal meestal beter af met een eenmanszaak of een vof.

Samenwerken met anderen

U kunt op verschillende manieren samenwerken met anderen:

  1. U richt samen een onderneming op, zoals een vof, een BV of een coöperatie
  2. U heeft allebei een eigen eenmanszaak en richt daarnaast een vof of een BV op, waarmee u onder een gezamenlijke  naam opdrachten uitvoert
  3. U heeft allebei een eigen eenmanszaak en huurt elkaar in voor bepaalde opdrachten. Zo bent u onafhankelijk en kunt u allebei uw eigen koers bepalen.
Rechtsvorm

Andere rechtsvormen

Andere rechtsvormen zijn:

  • de maatschap, waarbij twee of meer zelfstandig beroepsbeoefenaren (b.v. artsen) samenwerken,
  • de man-vrouw firma, waarbij man en vrouw samen een vof hebben,
  • de CV (commanditaire vennootschap), waarbij de ene vennoot alleen geld inbrengt en de andere vennoot het bedrijf runt,
  • de NV, vergelijkbaar met een BV, alleen zijn de aandelen van de NV niet op naam en die van de BV wel,
  • de stichting, waarbij m.b.v. een vermogen een ideëel of sociaal doel wordt gerealiseerd,
  • de vereniging, waarbij de leden samenwerken om een gemeenschappelijk doel te realiseren en de winst niet wordt verdeeld onder de leden.

Advies nodig?

Het kiezen van een rechtsvorm die voor uw bedrijf het beste is, is een lastig verhaal. Samen met een belastingadviseur van Heuvelland Belasting Advies kunt u deze keuze wellicht makkelijker maken. Aarzelt u daarom niet om contact met ons op te nemen. Wij hebben de kennis en ervaring in huis om een gedegen sparring partner voor u te zijn.