Transparant en betrouwbaar
Hoge kwaliteit
De voordeligste boekhouder
Voor iedere ondernemer!
Pensioen

Oudedagsvoorzieningen

Hoe zorgt u ervoor dat u voldoende inkomen heeft na uw 65e? Als u in loondienst bent bouwt u automatisch een pensioen op, als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van uw pensioen.

Werknemerspensioen

Bijna alle werknemers hebben, naast hun AOW  pensioen uit hun werk. Werkgever en werknemer dragen allebei een deel van dit pensioen bij. Deze bijdrage wordt van het bruto loon afgetrokken. Tijdens uw werkzame periode heeft u hier dus belastingvoordeel van. Pas op het moment dat het pensioen aan u wordt uitgekeerd, betaald u hierover belasting. Dit zal over het algemeen tegen een lager tarief zijn dan dat u zou moeten betalen als u nog werkt.

Pensioen

Kom ook zelf in actie!

U kunt er ook zelf voor zorgen dat u straks voldoende pensioen hebt. In sommige pensioenregelingen kunt u nog bijsparen. Raadpleeg uw pensioenregeling of dit ook bij u kan. Daarnaast kunt u ook sparen in een levensloopregeling. U spaart dan uit uw bruto inkomen. Per jaar mag iemand 12% van het inkomen opzij zetten in een levensloopregeling. Tenslotte kunt u ook geld opzij zetten door te sparen, te beleggen of door vermogen op te bouwen in uw eigen huis en dit later te gebruiken voor uw pensioen. U kunt ook een lijfrenteverzekering afsluiten of geld storten op een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrekening (banksparen).

Pensioen

Zelfstandig ondernemer worden

Start u zelfstandig ondernemer dan kunt u in sommige gevallen de pensioenregeling van uw vorige werk tijdelijk voort zetten. U moet dan echter wel de hele premie zelf betalen. U kunt de premie drie jaar lang aftrekken van de belasting.

Lijfrente

U kunt ook sparen of beleggen voor een lijfrente. Dat kan bij een bank of een verzekeraar. Het geld dat u opzij zet komt uit uw bruto inkomen.

Fiscale oudedagsreserve

Als ondernemer mag u ook een deel van uw winst als oudedagsreserve op de balans opnemen. Voor het opbouwen van zo’n fiscale oudedagsreserve (FOR) gelden wel beperkingen. Bovendien is de overheid bezig om deze reserve steeds meer aan banden te leggen en bestaat de kans dat deze voorziening in de toekomst verdwijnt. Weet dus waar u aan begint. Onze belastingadviseur kan u hier verder over informeren.

Pensioen

Verplichte pensioenregeling voor ondernemers

In sommige bedrijfstakken geldt een verplichte pensioenregeling ook voor zelfstandig ondernemers. Het is verstandig om uit te zoeken of dat ook in uw situatie het geval is.

Pensioen opbouwen in eigen BV

Als u een eigen BV heeft en dus directeur groot aandeelhouder (dga) bent, kunt u uzelf een pensioenregeling geven. U kunt ervoor kiezen om uw pensioen te verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij, maar u kunt ook zelf pensioen opbouwen in uw zaak of in een aparte pensioen-BV. In dat geval gelden wel een paar extra fiscale eisen. Laat u hierover goed adviseren.

Stakingswinst omzetten in een lijfrente

Op het moment dat u stopt met uw onderneming kunt u uw stakingswinst omzetten in een lijfrente. De hoogte van het bedrag dat u kunt omzetten, hangt af van uw situatie. Onze belastingadviseur weet hier meer van.

Advies nodig?

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van een oudedagsvoorziening. Een AOW uitkering is niet echt hoog en wat extra centen opzij leggen is dan ook geen overbodige luxe. Wilt u meer informatie, dan is er op internet al heel veel te vinden, maar u kunt natuurlijk ook contact met ons op nemen. Wij vertellen u er graag meer over, toegespitst op uw financiële situatie.